logo

www.halalbulgaria.com

 

 

Какво Oзначава ХАЛАЛ ?

 

„ХАЛАЛ“ (Арабски: حلال / Eng.: Halal) е специфичен термин в Ислямската религия, който на Български може да бъде преведен като ‚Допустимо‘, ‚Позволено‘ или ‚Разрешено‘. В обхвата на думичката „ХАЛАЛ“ влизат позволените неща за ‚Мюслюманите‘ съгласно ‚Исямскте Правила‘.
„Мюслюмани“: са хора които следват и практикуват Исляма, вярват в единството на АЛЛАХ и че Коранът е свещена книга съдържаща словесното слово на Всевишния, разкрито чрез пратеника на АЛЛАХ Мохамед (АЛЛАХ да го благослови и с мир да го дари).
„Ислямски Правила“: това което АЛЛАХ утвърждава за Мюсюлманите, което произтича от неговите правила от Свещения КОРАН, изказванията и практиките (Сунна) на Пратеника на АЛЛАХ Мохамед (АЛЛАХ да го благослови и с мир да го дари) както и неговите думи и поведения (Хадиси) които са високо ценени от Мюслюманите и се приемат като общо правило.
Мюслюманите трябва да консумират само чисти и здравословни храни и напитки отговарящи на Ислямските Правила. Не-Чистите (Najis) храни, мършите (Al Maita), фатално пребитите животни (Mawqouza), задушените животни, животни които умират в резултат на падане от високо (Motardiah), животни, които не са заклани в Името на „АЛЛАХ“, или консумацията на животни като прасета, кучета и техните потомци, са строго забранени от Ислямската Религия.
Ако трябва да добавим още примери за Неджис (Najis) това са: кръв и нейните странични продукти, всяка течност и предмети изхвърлени от отворите на хора или животни като: урина, плацента, екстременти, повръщения, гной, сперматозоиди, яйцеклетки и подобни се категоризират като Не-Халал. Има и случаи в които храната дори да е чиста (Tahir/Тахир) ако в категория Не-Джаиз (забранена от Исляма) се забранява консумирането и (като пример може да се даде: ‚дрогата‘).
ХАЛАЛ терминът и Халал Сертификацията освен храните и напитките включва и козметиката, фуражите, текстила, пакетажът, туризма, фармацевтиката, банкирането и финансовите услуги, химическата индустрия, земеделието, кетъринг услугите, машинната индустрия, логистиката и транспорта.
Целта на „Халал Сертификацията“ е да се планират, наложат, проследят, одитират и документират целите процеси на производство и услуги. Ако се даде пример за Халал Сертификационният процес в една база където се произвеждат храни: процесът започва от проверка на източника на суровините, продължава със складирането на суровините, по нататък преминава в процеса на производството, после пакетажа след което се проследява складирането на крайният продукт. От там се следи логистиката и дисплея в пазара на Халал продуктите преди да бъдат закупени от крайните клинети. Всичко това се документирва и проследява по начин, който дава възможност на по-нататъчни етапи да бъдат удовлетворени запитванията относно Халал съдържанието и процесите на заинтересованите страни от Халал Сертификата.
„Халал България“ ЕООД. дава напълно безплатна консултация и отговаря на зададени въпроси относно Халал Сертифицирането и Халал Сертификационният процес.
„Халал България“ ЕООД., от 10г. насам е доказала своята безпристрасност към заинтересованите страни от Халал Сертификатите издадени от нейна страна. „Халал България“ използвайки правомощията и популярноста си в Халал сферата и възползвайки се от силата на интерактивната си комуникация с Халал Сертифициращи институции, организации и колеги от над 80 държави и с изграденото си дългогодишно доверие към Мюслюмани (Бизнесмени, търговци, потребители) от цял свят съдейства за създаването на полезни контакти между Българските производители на Халал стоки и Световните Халал Пазари, които в последните години обявявяват драстичен ръст на обороти в Ислямските географии.
Бележка: „Халал България“ не търгува със стоки, не посредничи на сделки и не очаква дивиденти от споделени контакти (от направени официални запитвания от заинтересовани страни към Халал България за закупуване на Халал стоки от България) към свои клинети!

КРАТКА И ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА „ХАЛАЛ“ СЪСТОЯНИЕТО И ИЗДАВАНЕТО НА „ХАЛАЛ СЕРТИФИКАТ“ НА НЯКОИ ПРОДУКТИ ОТ РАЗЛИЧНИ КАТЕГОРИИ:

1. ПРОДУКТИ, КОИТО НЕ СА ХРАНИ ИЛИ ДОБАВКИ ЗА ХРАНИ, КАТО КОМЗЕТИКА, ТЕКСТИЛ И ДРУГИ ПОДОБНИ;
Имайки предвид „Козметика“: рабираме за вещество или смес, предназначени да бъдат в контакт с външните части на човешкото тяло (епидермис, система за коса, нокти, устни и външни полови органи) или със зъбите и лигавиците на устната кухина, с изключителна гледка на промяна на външния им вид, или основно за почистване, парфюмиране, предпазване, поддържане в добро състояние или коригиране на миризмите на тялото. За да бъде обозначена като Халал, в „Халал Козметиката“ всички суровини и съставки трябва да са придобити от „Халал“ животни, растения, минерали, химикали, и техните производни и странични продукти и да са в съответствие със съществуващите националини и/или международни разпоредби. Всички източници на суровина придобити от почвата и водата и техните странични продукти (включително минерали) са Халал за употреба, с изключение на тези, които са опасни и / или смесени и / или замърсени с Неджиш!... За повече подробности за издаване на „Халал Сертификат“ в категория Козметика моля свържете се с експертите на „Халал България“.

2. ПРОДУКТИ, КОИТО НЕ СЪДЪРЖАТ ДОБАВКИ ОТ ЖИВОТИНСКИ ПРОИЗХОД;
Проверяват се храни, несъдържащи животински съставки. Основата на проверката се прави по параметрите на Е-Номерата използвани за кодиране на хранителните добавки. Ако експертът по Халал има съмнение за някоя от добавките, тогава се иска офицален документ (лабораторен анализен направен от независима лаборатория поддържаща ISO 17025 акредитация) за съдържанието на добавката.
По време на изследване на продукта, внимателно се проверява дали има Неджис (по условията на Исляма "Не-Тахир") състояние. Ако има, се установяват причините и се дават съвети и показания как те могат да се избегнат, и така продуктът да се превърне в ХАЛАЛ. По време на изследването и анализирането на този вид продукти ХАЛАЛ Сертификацията се съобразява с това дали продуктът е вреден за човешкото здраве, тоест един от задължителните фактори при ХАЛАЛ продуктите е те да бъдат и „Здравословни“ и да не вредят на човешкото здраве!...
За повече подробности за издаване на „Халал Сертификат“ в категория ‚трайни хранителни продукти‘ (като: Захарни изделия, консервирани храни, олио, брашно, захар, сок макаронени изделия напитки, вода и др.) моля свържете се с експертите на „Халал България“.

3. ПРОДУКТИ ОТ МЕСО, ПРИДОБИТИ ОТ ХАЛАЛ ЖИВОТНИ ПО ХАЛАЛ НАЧИН;
За да бъдат обозначени като ХАЛАЛ продуктите от месо задължително трябва да отговарят на следните условия:
a) Месото да бъде придобито от „Халал Животно“.
b) Животното трябва да бъде заклано по „Халал начин“ (не важи за риби и други водни животни, при тях правилата са различни).
c) Животното което ще се коли трябва да е живо към момента на клането, процедурата за клане не трябва да причинява изтезания на животните.
d) Халал животното трябва да е хранено с подходяща храна (фуражи) за неговата натура.
e) Касаинът трябва да е пълнолетен Мюслюманин, който е психически здрав и напълно да осъзнава и разбира основните правила и условия, свързани с клането на животни съгласно Ислямските правила.
f) Животното трябва да бъде заклано, след като бъде в повдигнато или в залегнало положение където с лявата му страна трябва да бъде обърнато към Къбла (посока Мека). Трябва да се внимава да се намали страданието на животното по време на повдигането или залягането му и да не се чака много в това положение.
g) По време на клането на животните, касапинът тасмия „BISMILLAH“, което означава „В името на АЛЛАХ“ и няма да споменава друго име освен АЛЛАХ, в противен случай това го прави Не-Халал. Името на АЛЛАХ трябва да бъде споменато преди всяко действие забах (zabah / изрязване на трахеята –halqum-, хранопровода –marı- и двете каротидни вени и яремни вени –wadajain-)...
При интерес за повече продорбности за Халал процедурите при ‚пернати животни‘, ‚други видове Халал животни‘, ‚риби и водни животни‘ моля свържете се със специалистите на „Халал България“ които ще се погрижат да ви информират.
За повече подробности за издаване на „Халал Сертификат“ в категория ‚бързоразвалящи се животински продукти‘ (като: месо, колбаси, риба, рибни продукти, морски дарове и др.) моля свържете се с експертите на „Халал България“.

4. МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ;
За да бъдат обозначени като ХАЛАЛ, продуктите от мляко трябва да отговарят на следните условия:
a) Млякото и млечните продукти получени от Халал животни са Халал.
b) Хранителните добавки като сирище, желатин, мая, стартерни култури, микроорганизми не трябва да се произвеждат от Не-Халал източници.
c) Човешкото мляко и неговите производни не трябва да се използват при производството на храни...
При интерес за повече продорбности за Халал Сертификат при ‚млечните продукти‘ моля свържете се със специалистите на „Халал България“ които ще се погрижат да ви информират.
5. ЯЙЦА И ЯЙЧНИ ПРОДУКТИ;
ХАЛАЛ продуктите трябва да отговарят на следните условия:
a) Яйцата и яйчните продукти получени от Халал животни са Халал.
b) Яйчните продукти не трябва да съдържат Не-Халал съставки.
c) Яйцата, получени от животни като риба, които не е необходимо да бъдат заклани, са Халал, стига да са безопасни за консумация. Яйцата не трябва да се преработват с никакви Не-Халал продукти...

6. ЖИТНИ И ЗЪРНЕНИ ПРОДУКТИ, РАСТИТЕЛНИ И ЖИВОТИНСКИ МАСЛА И МАЗНИНИ, ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ И ТЕХНИТЕ ПРОДУКТИ, ЗАХАР И СЛАДКАРСКИ ИЗДЕЛИЯ;
a) Всички тези храни трябва да се произвеждат от Халал произход, използвайки Халал процеси...

7. НАПИТКИ;
a) Всички видове вода и безалкохолни напитки са Халал, с изключение на тези, които са отровни, опияняващи или опасни за здравето или съдържащи Не-Халал вещества.
b) Всички продукти или напитки, съдържащи алкохол, са забранени съгласно Ислямските правила, дори и тези които се използват с цел за готвене или за пълнеж на бонбони.
c) Хранителните добавки като оцветители, консерванти и др., Използвани в напитките, не трябва да се произвеждат от нехранителни и Не-Халал съставки...

8. ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ;
a) Продуктите от пчелно отглеждане (мед, пчелен прашец, пчелно млечице), събрани от медоносните пчели от растения, които не са вредни за здравето, са Халал...
9. ГЕНЕТИЧНО МОДИФИЦИРАНА ХРАНА (ГМО);
a) Храни и напитки, съдържащи продукти и / или странични продукти от генетично модифицирани организми (ГМО) или съставки, приготвени чрез използване или манипулиране на генетичен материал на животни и растения, които не са Халал според Ислямските правила, са обозначени като Не-Халал...

10. ЕНЗИМИ И МИКРООРГАНИЗМИ;
a) Ензимите, използвани като суровина, помощно средство за преработка или краен продукт, трябва да произхождат от Халал източници и да бъдат посочени на етикета.
b) Микроорганизмите като бактерии, гъбички, дрожди са Халал, с изключение на тези, които са отровни и / или опасни за здравето (патогенни и токсикогенни за човека). Микроорганизмите, използвани в храните или в производството на храни, се произвеждат с помощта на културална среда, получена от източник (ци), които се считат за Халал. Екстрактите от дрожди или други производни продукти от тях не трябва да се произвеждат от пивоварни дрожди придобити от процеса на варене на бира или подобни Не-Халал източници...

При интерес за повече продорбности за Халал Сертификат при‚ горе описаните продукти и продуктови категории‘ моля свържете се с експертите на „Халал България“ които ще се погрижат да ви информират.

 ymym1ym2


ym3